Co upéct na víkend – recepty na nejlepší moučníky

Co upéct dobrého na slavnostní událost nebo jen tak pro radost? Třeba jeden z moučníků, které zná úplně každý – krtkův dort na plech, svatební koláčky, jednoduché máslové sušenky, kynutý borůvkový koláč nebo koblihy. Pokud chcete zapůsobit na vaši návštěvu či přátele připravte jiný netradiční moučníky na plech nebo koláče, které jen tak neochutnají.

Někdy se namísto experimentování a vymýšlení nových receptů vyplatí vsadit na klasiku, jakou je např. bílkový chlebíček. Už si člověk nemusí pokládat otázky jako “Co upéct na víkend?”, “Jak upéct super rychlý dezert” nebo “Co upéct sladkého?”. Zde je řešení.

Shrnutí článku

Krtkův dort na plech je jednodušší verze klasického krtkova dortu, ideální pro méně zkušené pekaře.

Svatební koláčky jsou malé kynuté koláčky s různými náplněmi, vhodné pro slavnostní příležitosti i víkendové pečení.

Borůvkový koláč s drobenkou je jednoduchý a chutný koláč, který zvládnou i začátečníci.

Čokoládo-arašídový moučník je rychlý a snadný moučník bez pečení, ideální pro milovníky čokolády a arašídového másla.

Veganský a bezlepkový koláč s červeným rybízem je vhodný pro osoby se specifickými dietními požadavky.

Recept na lehký dezert – krtkův dort na plech

Recept na krtkův dort je bezesporu dobře známý a velmi oblíbený, alespoň pokud jde o jeho klasickou verzi. Méně známý je recept na krtkův dort na plech, který je na přípravu možná ještě jednodušší, zvláště pokud se do něj plánuje pustit někdo, kdo v kuchyni není dvakrát zručný. Místo krtiny se upečou krtkovy řezy, které stačí nakrájet.

Ingredience na lehký dezert krtkův dort

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • Tuk + hrubá mouka (popř. mleté ořechy nebo piškoty) na vysypání plechu

Na náplň krtkova dortu

  • 350 g mascarpone
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml zakysané smetany
  • 4 banány
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g hořké čokolády

Postup lehkého dezertu

  1. Troubu předehřát na 160 °C.
  2. Žloutky s cukrem vyšlehat do světlé pěny, z bílků vyšlehat tuhý sníh. Do žloutkové pěny postupně ručním mixérem zašlehat olej a mléko.
  3. Mouku, prášek do pečiva a kakao smíchat zvlášť.
  4. Sypkou směs po částech přidávat ke žloutkům a ručně (tzn. již ne za použití mixéru) promíchat. Nakonec opatrně vmíchat také sníh.
  5. Dno plechu standardní velikosti si vyložit pečicím papírem a boky vymazat máslem (nebo jiným tukem) a vysypat hrubou moukou (popř. mletými piškoty nebo ořechy).
  6. Péct v předehřáté troubě cca 30 minut, průběžně stav korpusu kontrolovat pomocí špejle.
  7. Hotový korpus nechat vychladnout a poté ho v polovině podélně rozříznout.
  8. Řez určitě nemusí být dokonalý. Přece jen se jedná o krtinu na plechu, a ta bývá perfektní jen málokdy. Horní odříznutou část pomocí prstů rozdrobit do misky a poté ji použít na finální posyp.
  9. Nyní je na řadě příprava náplně.
  10. Čokoládu dát na chvíli do mrazáku a poté ji nahrubo nastrouháme.
  11. Mascarpone, obě smetany a oba cukry smíchat v misce a šlehat, dokud nevznikne hustá směs. Poté do ní vmíchat nastrouhanou čokoládu.
  12. Banány podélně rozkrojit a položit je na korpus.
  13. Poté na ně rozprostřít krém, který na se na závěr posype rozdrobenou částí korpusu.
  14. Hotový krtkův dort na plech dát na pár hodin, ideálně však na celou noc do lednice, aby se všechny chutě dokonale propojily.

TIP: Pokud není čas na přípravu moučníku v troubě, lze vyzkoušet rychlou a snadnou buchtu z hrníčku.

Moučníky na plech
K dezertům patří neodmyslitelně čokoláda v kombinaci s ořech nebo ořechovými másly si zaručeně pochutnáte.

Nejlepší moučník na plech – svatební koláčky – recept

Recept na svatební koláčky přijde vhod hlavně při pečení na nadcházející svatební hostinu. Určitě to však neznamená, že by se malinké kynuté koláčky, známé jako svatební, nedaly upéct například jako skořicoví šneci během víkendu.

Jsou vynikající a mohou obsahovat různé druhy náplní, proto si na nich ochutná v podstatě úplně každý.

Ingredience na těsto svatebních koláčků

  • 30 g droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • Špetka soli
  • 150 g másla
  • 5 lžic rumu
  • Moučkový cukr

Na tvarohovou náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Postup moučníku na plech – svatební koláčky

  1. Nejlepší je začít náplní. Všechny ingredience smíchat a ručním mixérem vyšlehat dohladka.
  2. Do dostatečně velké mísy rozdrobit droždí, zasypat ho cukrem a počkat 2 minuty.
  3. Přilít vlažné mléko a vše společně rozmíchat. Nakonec přidat všechny ostatní ingredience a vypracovat hladké těsto.
  4. Pomoučit si vál a těsto na něm rozválet na plát silný cca 5 mm.
  5. Poté ho nakrájet na čtverečky cca 4×4 cm. Doprostřed každého čtverečku dát libovolnou náplň a nakonec čtvereček zabalit jako šáteček.
  6. Rohy se k sobě musí pořádně přitisknout, aby se v troubě neodlepily.
  7. Připravené koláčky dát na plech a pečeme asi 15 minut dorůžova.
  8. Hotové koláčky nechat pár minut vychladnout a poté je potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Na závěr je posypat moučkovým cukrem.

TIP: Na plechu si lze připravit také koláč s arašídovým máslem.

Recept na borůvkový koláč s drobenkou

Nekynutý borůvkový koláč s drobenkou nebo koláč s krémem je neuvěřitelně jednoduchá a přitom výtečná záležitost. Bez problému ho zvládnou i ti, kteří s pečením zatím nemají zkušenosti. Výborným podobným dezertem je i pečený vegan cheesecake s čerstvými borůvkami.

Ingredience na borůvkový koláč s drobenkou

  • 4 vejce
  • 2 hrnky borůvek
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky (+ na vysypání plechu)
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 ml oleje (+ na vymazání plechu)

Recept na drobenku

  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g polohrubé nebo hrubé mouky

Postup na borůvkový koláč s drobenkou

  1. Troubu předehřát na 180 °C. Vejce utřít s oba cukry.
  2. Přidat tvaroh a postupně také mléko, olej a mouku s práškem do pečiva.
  3. Nejlepší je vzít si na pomoc ruční mixér, se kterým lze takřka bez námahy vytvořit hladké těsto.
  4. Dno plechu vyložit pečicím papírem a boky vymazat olejem a vysypat moukou.
  5. Vlít těsto a posypat ho borůvkami a nakonec také drobenkou, která se připraví smícháním všech uvedených ingrediencí.
  6. Borůvkový koláč péct cca 35 až 45 minut, přičemž jeho stav je třeba průběžně kontrolovat pomocí špejle. Jakmile na ní nezůstávají drobečky, je hotovo.

Borůvkový koláč s drobenkou je jednoduchý a lahodný moučník, který potěší každého milovníka borůvek. Kombinace nadýchaného těsta, sladkých borůvek a křupavé drobenky vytváří dokonalý chuťový zážitek.

Čokoládo-arašídový moučník na plech – recept

Dokonalá kombinace rozpuštěné čokolády a arašídového těsta, která zaručeně zasytí, a to není potřeba použít ani troubu.

Ingredience na čokoládo-arašídový moučník na plech

  • 3/4 hrnku grahamových sušenek
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1/2 hrnku arašídového másla
  • 1 šálek polosladké čokolády ch

Postup čokoládo-arašídového moučníku na plech

  1. V míse smíchat arašídové sušenky a máslo.
  2. Vmíchat cukr a arašídové máslo.
  3. Vtlačit do vymazané čtvercové formy.
  4. V mikrovlnné troubě nebo ve dvojitém kotli rozpustit čokoládové lupínky a míchat, dokud nevznikne hladká hmota.
  5. Rozetřít na vrstvu arašídového másla. Chladit 30 minut a nakrájet na čtverce. Chladit, dokud neztuhnou, asi 30 minut. Uchovávat v chladničce.

Tento recept je rychlý a snadný, a výsledkem jsou neodolatelné sladkosti, které potěší všechny strávníky. Tento koláč je ideální pro letní odpoledne nebo jako sladká tečka po vydatném jídle.

Rybízový koláč
Rybízový koláč je lehkým a rychlým dezertem, který oceníte zejména na podzim.

Jednoduchý dezert – rybízový koláč – recept

Koláč plný sezónních bobulí červeného rybízu s křehkou sladkou krustou. Tento recept je veganský, bezlepkový, bez oleje a bez rafinovaného cukru.

Ingredience na rybízový koláč

  • ¾ šálku bílé rýžové mouky
  • ¼ šálku kešu másla
  • ¼ šálku tmavého javorového sirupu
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • ¾ šálku bobulí červeného rybízu (zbavených stonků)
  • 3 lžíce tmavého javorového sirupu
  • 1 lžíce tapiokového škrobu
  • Šťáva z poloviny citronu
  • ½ lžičky skořice

Postup rybízového koláče

  1. Předehřát troubu na 180 °C. Vymazat olejem koláčovou formu.
  2. Všechny ingredience na koláčovou krustu zpracovat v kuchyňském robotu, dokud se nespojí v těsto.
  3. Těsto shromáždit, vytvarovat z něj kouli a lehce ji prohníst. Toto těsto rozdělit na polovinu a každou polovinu rozválet do kuličky.
  4. Vzít jednu z kuliček a rukama ji zploštit do tvaru disku. Vložit ho do připraveného koláčového talíře, rukama ho přitlačit a vytvarovat do koláčové formy a těstem pokrýt dno a boky talíře. Odložit stranou.
  5. Připravit koláčovou náplň smícháním všech ingrediencí vidličkou v malé misce. Tuto směs přenést do připraveného koláčového korpusu a uhladit ji do rovnoměrné vrstvy.
  6. Zbylou polovinu těsta na koláč vložit mezi dva listy pečicího papíru a rozválet. Vykrájet proužky těsta a přikrýt jimi koláč.
  7. Péct v předehřáté troubě přibližně 45 minut, dokud nejsou okraje pěkně zlatavé a náplň nebublá a neztuhne.
  8. Nechat vychladnout na mřížce a pochutnat si.

Rybízový koláč je lehký a osvěžující dezert, který je navíc veganský, bezlepkový a bez přidaného cukru. Svěží chuť rybízu v kombinaci s křehkým těstem zaručuje dokonalý chuťový zážitek.

Víkendové pečení
Lehoučký dezert ze smetany a jeho je skvělý během horkých letních dnů.

Lehký dezert z jahod – recept

Tuto jahodovou pěnu lze připravit z pouhých tří ingrediencí. Základem je pyré, na které navazuje krémová pěna a vzniká tak úžasný, ale jednoduchý letní dezert.

Ingredience na lehký dezert z jahod

  • 400 g jahod
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 ml dvojité smetany

Postup na lehký dezert z jahod

  1. Vybrat čtyři nejhezčí jahody a dát je stranou na dokončení pěny, ostatní jahody pak oloupat a nahrubo nakrájet.
  2. Spolu s cukrem je vložit do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixovat dohladka.
  3. Vyšlehat smetanu do tuhých vršků.
  4. Zhruba 4 polévkové lžíce jahodového pyré si nechat v malé misce a zbytek přimíchat do šlehačky, dokud nezíská rovnoměrný odstín růžové barvy.
  5. Vyhrazené pyré rozdělit do čtyř malých skleniček.
  6. Lžící na ně nanést pěnu a nechat je chladit alespoň 1 hodinu. V chladu vydrží až jeden den.
  7. Těsně před podáváním rozpůlit schované jahody a použít je k ozdobení pěny.

Tento jednoduchý dezert z jahod je připravený z pouhých tří ingrediencí a přesto nabízí lahodnou a osvěžující chuť. Je ideální pro horké letní dny a jeho příprava zabere jen pár minut.

Rychlé moučníky na plech
Klasické brownies jsou skvělým dezertem z jednoho plechu.

Rychlý moučník na plech? Brownies – recept

Nejlepší recept na koláčky. Tyto domácí brownies s křupavými okraji, rozplývavým středem a bohatou čokoládovou chutí zmizí během chvilky stejně jako moučník Panettone.

Ingredience na rychlý moučník na plech

  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2/3 šálku kakaového prášk
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1/2 šálku hořké čokolády
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku řepkového oleje nebo extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1/2 lžičky vanilky

Postup přípravy rychlého moučníku na plechu

  1. Předehřát troubu na 180 °C. Misku na pečení lehce postříkat sprejem na pečení a vyložit pečicím papírem.
  2. Ve středně velké míse smíchat cukr, mouku, kakaový prášek, moučkový cukr, čokoládové lupínky a sůl.
  3. Ve velké míse vyšlehat vejce, olivový olej, vodu a vanilku.
  4. Suchou směs nasypat na mokrou a míchat, dokud se nespojí.
  5. Nalít těsto do připravené formy (bude husté – to nevadí) a stěrkou uhladit povrch.
  6. Péct 40 až 48 minut, nebo dokud na párátku nezůstane jen pár drobků.
  7. Před krájením nechat zcela vychladnout.
  8. Skladovat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny.

Pečení je skvělý způsob, jak se kreativně vyjádřit a zároveň potěšit své blízké lahodnými dezerty. Ať už se jedná o narozeninovou oslavu, svatební hostinu nebo jen tak pro radost, domácí moučníky přinášejí do životů všech sladké potěšení.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang